Skip to main content
home-page

Berichten

Ontwerpen

Ontwerp 1 - Kollektif Landscape

01-02-2024

Ontwerpteam 1 ziet het buurtpark als een plek voor jong en oud, voor buurtbewoner, toevallige passant of als uitbreiding op de bibliotheek en kinderopvang. Een plek waar natuurontwikkeling, spelprikkels en ontmoeting worden gecombineerd. De beelden op deze pagina zijn mogelijke toekomstbeelden. Met deze beelden wil het ontwerpteam in dialoog gaan met alle betrokkenen.

woonerf Maréestraat speelweide met spelprikkels voor -6 jaar regentuin met spelprikkels voor +6 jaar chill-zone met hangmatten hoek met eetbare planten gezellige zitplek behoud bestaande boom picknickmogelijkheden verhoogde graszone die afloopt naar kinderopvang

 

Groen

Graszones met wilde beplanting, bloembollen en -knollen Gemaaid gazon Struiken  Ongeveer 20 nieuwe bomen

Regenwater

Het regenwater wordt opgevangen in een lange regentuin, aan de kant van de Maréestraat. Hier krijgt het water de kans om langzaam in de bodem in te trekken. Via enkele goten wordt het regenwater van het park geleid naar de regentuin. 

Verharding

In de Maréestraat worden dezelfde soort stenen gebruikt als op het Moorkensplein. De wandelpaden in het park leiden naar de gemeenschappelijke inkomhal van de kinderopvang en bibliotheek, en maakt zo de verbinding met de binnentuin. Dit wordt een gebonden halfverharding, is wieltjesvriendelijk (voor rolstoelen en buggy's) en is waterdoorlatend. De parkeerplaatsen krijgen een grasvoeg. Het ontwerpteam wenst extra aandacht voor fietsparkeren, dropzones voor deelsteps en deelfietsen in de verdere uitwerking van het ontwerp.

Wedstrijdontwerp en toekomstbeelden © Kollektif Landscape

Ontwerpen

Ontwerp 2 - Landschaap

01-02-2024

Ontwerpteam 2 focust in hun voorstel op de thema's groen, water, ontmoeten, duurzaamheid en mobiliteit.

Boomgaard Geveltuintjes Regenpark met natuurlijke speelzone Lichtcirkel bij ontmoetingsplaats Herbruik natuursteen boordstenen

Groen

Geveltuintjes Prairieborders (met lange grassen en bloemen) aan de randen van het park, als groenbuffer naar de omliggende straten Bloemrijk grasland met gemaaide gazonpaden  Hoogstammige bomen, meerstammige bomen en fruitbomen

Regenwater

Het regenwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden en kan langzaam intrekken in de grond in buffers.   Het water van de omliggende gebouwen gaat zoveel mogelijk naar de buffers in het park.

Mobiliteit

In de Maréestraat komen enkel parkeerplaatsen voor deelwagens en één plaats voor mindervaliden. In de Langstraat kunnen er bijvoorbeeld parkeerplaatsen bij komen. In de Maréestraat worden dezelfde soort kasseien gebruikt als op het Moorkensplein. Voor de inkom van de bibliotheek en kinderopvang komt een voldoende grote verharde ruimte. De paden in het park bestaan uit waterdoorlatende ecologisch gebonden halfverharding.

Duurzaamheid

Het ontwerpteam gebruikt oude bouwmaterialen opnieuw, zoals de oude natuursteen boordstenen en zoveel mogelijk materiaal van het oude gebouw voor politie en bibliotheek.

Ontmoeten

Verschillende zitbanken doorheen het park Centrale ontmoetingsplek als verzamelpunt voor ouders om hun kinderen op te halen van de kinderopvang, of als een inspirerende buitenwerkplek Speelzones met natuurlijke (water)spelaanleidingen, houten paaltjes, huppelpaden in het water

Wedstrijdontwerp en toekomstbeelden © Landschaap