Ontdek het thema

Ontwerp C

Een moderne interpretatie van de klassieke omboomde allee

Wat vind je goed aan dit ontwerp?

Een brede allee voor voetgangers valoriseert de hoge circulatie op het plein en de monumentale gebouwen. 

Er ontstaat een architecturale wandeling richting station.


Dat wordt gecompenseerd met zoveel mogelijk groen aan de randen.

Enkele monumentale, goed gekozen boomsoorten zorgen voor verticaal groen dat de horizontale werking van de alleé complementeert. 

Ze leveren op termijn een grote milieuwaarde, schaduw en verfrissing voor de terrassen aan de zijkanten van het plein en voor zitplaatsen op het plein. 

Wat kan beter in dit ontwerp?

De keuze van boomsoorten is op lange termijn enorm belangrijk.

Bijvoorbeeld een treurwilg aan de kant van de waterpartij? Enkele monumentale bomen volgens de gulden snede ingepland zouden het plein dynamiseren. Bijvoorbeeld een esdoorn in combinatie met andere soorten met contrasterende bladkleur.

Hoge bomen ook om het monumentaal banale hotel wat te camoufleren.

De doorlopende zitplaatsen rond de perken zijn zeer goed. Maar misschien daarnaast ook nadenken over creëren van ‘plekken’, bijvoorbeeld met verplaatsbare stoelen, langs de allee, in de schaduw van bomen, met uitzicht op het station en de zoo,...

Eventueel nadenken over verbinding met de zoo en/of Elizabeth zaal.

Inspiratie meenemen van historische situaties. Bijvoorbeeld de bloemenperken van de jaren 1970, in een minder ruimte- en arbeidsintensieve, kwalitatieve vorm? Gespreid over het jaar bloeiende soorten onder de bomen. Enkele bloemstuk-achtige, ikebana geïnspireerde perken aan de randen van de allee dynamiseren de wandeling.