Ontdek het thema

Ontwerp C

Vloeiend, uniform en flexibel

Wat vind je goed aan dit ontwerp?

Het ontwerp bindt het plein tot een geheel en lost complexe verkeersknopen op een duidelijke en vloeiende manier op. Het water lijkt me een goede manier om de stad te koelen en het plein te organiseren. De combinatie van het water en de historische gevels doet wat denken aan Miroir d'Eau in Bordeaux. Het kan weggepompt worden om plaats te maken voor evenementen. Vele andere inzendingen verstoppen hun gebrek aan visie, organisatie en identiteit onder groene vlekken. De grote bomen die op alle ontwerpen worden beloofd zijn heel moeilijk te realiseren bovenop de ondergrondse parking. De hoogte bereiken ze waarschijnlijk pas na 20 jaar, hun wortels hebben plaats nodig (ca. 3x de breedte van de kruin) en hun gewicht moet kunnen gedragen worden door de onderliggende betonstructuur.
Op basis van de bovengrondse plannen lijkt me dit het enige ontwerp dat geen variatie is op de huidige situatie of een versnippering van functies met gekleurde blobs. De ondergrondse plannen lijken vloeiend georganiseerd en realistisch. Wat niet evident is, als je vergelijkt met de andere plannen.

Wat kan beter in dit ontwerp?

Ik wil nog de aandacht trekken op de noordelijke hoeken van het plein. Op dit moment botsen vele fietsers, steppers, wandelaars,... hier nu op elkaar. Mensen die wachten voor het licht, fietsers die naar het station moeten... Ik kan niet zien of deze hoeken in het ontwerp zijn opgelost. Het zou goed zijn om de functie van de verschillende grijstinten op het plan duidelijk te maken. Dit geldt eigenlijk voor alle ontwerpen.

Eerder een kritiek op de algemene bevraging:

Het is jammer dat het ondergrondse plan wel op de infopaal maar niet op het web staat, aangezien dit wel een belangrijk deel van het ontwerp is.

Het is altijd moeilijk om een bevraging van het publiek te doen. Het is leuk dat het gebeurt, maar het zou goed zijn als er wat meer info werd gegeven. Ik denk dat de wedstrijdbundels een pak uitgebreider zijn dan wat er op de site verschijnt. Hoewel de plannen van dit ontwerp mij de indruk geven dat er hard op gewerkt is, zullen velen dit ontwerp afmaken omdat er minder bomen op de render staan (of dat nu realistisch is of niet).